9M: Vaga general de l’educació!

A pesar del nou Parlament, la LOMCE segueix el seu curs: una llei que introdueix en l’educació la lògica competitiva del capital, que amputa la democràcia en els centres, que privatitza l’ensenyament…  Les revàlides es queden. Les retallades educatives es mantenen, i només alguns aspectes salarials es recuperen molt lentament, sempre amb l’amenaça de la intervenció per Hisenda (recordem la reforma constitucional del PP-PSOE, que consagrava la prioritat en els pagaments de l’interés als pretamistes). Cada vegada hi ha més alumnes en les classes, i les condicions laborals dels docents empitjoren: més faena i més diversa, ràtios creixents, es consolida l’augment de la jornada lectiva… Els centres es deterioren, tenen menys recursos i els que reben solen ser condicionats a mesures de segregació dels fills i filles de família treballadora, com l’elecció dels itineraris cada vegada més prompte. Augmenta la presència de la religió a l’escola. I s’implanta una FP Dual que el que farà, si avança com ho fa en altres territoris, serà convertir els estudiants en esclaus, treballadors sense salari. Clar que, com va dir el nostre secretari d’Educació i Investigació, això ja es fa en els cicles formatius…

El pacte que s’anuncia molt probablement serà un refrito que continuarà la línia -cada vegada més neoliberal- encetada fa més de vint anys: què han de defensar el PSOE dels concerts amb la privada, la LOE i les “competències”, el PP de la LOMCE i els neoliberals de C’s? Més encara, també la Conselleria del canvi botànic, malgrat algunes millores, mostra una acrítica i perillosa assimilació del vocabulari i la lògica eficientista (=neoliberal); desvia diners a les editorials, deixant de costat els centres innovadors en materials didàctics; mostra una ignorància evident del treball als centres (com els canvis en les memòries a final del curs passat); i utilitza sense complexes el suposat plurilingüisme per a continuar la línia de competència entre centres (i, per tant, segregadora en contra de les famílies treballadores) encetada pel PP: la famosa “elecció de centre”, en versió progre.

Hi ha raons de sobra, doncs, per a mobilitzar-se, per a fer-hi pressió. Però no hi ha prou amb la mobilització per a aconseguir un canvi real en l’educació. Són necessàries dues condicions. Primera: donar a la mobilització objectius polítics (sí, encara que no estiga “de moda”). Hem de tindre en compte que la causa del deteriorament de l’educació pública és una causa política: la LOMCE i les polítiques educatives són cuinades i aprovades en institucions polítiques, en els governs i parlaments centrals i autonòmics. Necessitem un govern i un Estat que siguen ferms i defensors coherents de l’educació pública i democràtica. Aquest tipus d’escola és impensable amb aquest govern i en aquest règim monàrquic d’especuladors, explotadors, lladres i urdangarines, que engrossen les seues butxaques a costa del saqueig dels diners públics, de tots els ciutadans, i que ens condemna a la pobresa, l’atur i la precarietat. Hem de lluitar pels nostres drets, sí, per millores en els nostres centres d’estudi i de treball; però també per un nou Estat, el de la Tercera República, si volem de veritat construir, garantir i blindar una educació pública, laica i democràtica.

Segona: hem de crear organitzacions amb carácter permanent allà on estiguem i desenvolupem la nostra faena quotidiana: en cada centre, una associació d’estudiants i una organització, assemblea o comité de treballadors i treballadores, per tal de donar continuïtat a la lluita i que aquesta no siga cosa només del dia de la vaga; en cada barri, associacions de veïns; en cada fàbrica, una assemblea de treballadors, etc. La lluita unificada de totes aquestes forces populars ens permetrà quebrar el braç a l’enemic de classe i dur endavant el nostre projecte d’escola i societat.

Estudiants, pares y mares, treballadors i treballadores de l’ensenyament, ENDAVANT!
Tots i totes junts en la mobilització! Organitzem la lluita destudiants i docents; la lluita del poble! Per una Educació pública, laica i democràtica;  per la III República!

Acerca de RPS Alacant

Blog de REPUBLICANOS (RPS) Alacant. Noticias, comunicados, propuestas, convocatorias y reflexiones desde el republicanismo de izquierdas. Por el Frente Popular para la ruptura con el régimen monárquico.
Esta entrada fue publicada en Comunicats / Comunicados, Convocatòries / Convocatorias, Serveis públics / Servicios públicos y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s